 |
komunistdunya.org |
 |
|
 |
Son Yazýlar |
 |
|
|
 |
PDK Devrimci Bülten - Sayý 49 (1) |
 |
 |
ÝÇÝNDEKÝLER - AKP’nin Stratejik Saldýrýsý
- Genelkurmay ve Ergenekon
- AKP Hükümeti Baþarabilecek mi?
- B.Obama ve ABD Dýþ Polit. (I)
- Kürt Ulusal Sorununun Çözümünden
- Azarbeycan Darbesi ve Gazi Katliamý Arasýndaki Baðlantý
AKP'NÝN STRATEJÝK SALDIRISI VE OLASI SONUÇLARI ÜZERÝNE
22 Temmuz 2007 seçim zaferiyle, Ordu odaklý olan bir üstü örtülü darbe giriþimini savuþturan AKP, iki buçuk yýl sonra bu sefer kendisi bu güçlere karþý stratejik bir saldýrý aþamasýna ulaþmýþtýr. Stratejik saldýrýlarýný zafer ile sonuçlandýramayan darbeci güçler AKP'nin karþý saldýrýsýna maruz kalmýþlardýr. AKP politik geliþmeleri rakiplerinden daha iyi okumuþtur ve politik adýmlarýný onlardan daha isabetli atmýþtýr. Hiç kuþkusuz bunda 28 Þubat'ý yasamýþ olmalarýnýn ve ondan ders çýkarmalarýnýn büyük bir payý vardýr.
28 Þubat'ta Ordu, Refahyol hükümetine, 28 Þubat 2007 kararlarýný MGK'da zorla kabul ettirdiðinde, hükümet onlarý uygulayacaðýna, AKP'nin 27 Nisan bildirisi karþýsýnda yaptýðý gibi bir erken seçime gitseydi ve toplumsal meþrutiyetini seçim aracýlýðý ile güçlendirseydi ordunun hükümet üzerindeki etkisini de sýnýrlayabilirdi. Ama bunun yerine hükümet pasif bir savunma stratejisi ile yetindi ve politik ömrünün bitmesini bekledi.
28 Þubat'ýn deneyimi ile kuþanan AKP, pasif bir savunma stratejisinden ziyade aktif bir stratejik savunma politikasý izledi ve darbeci-faþist güçlerin stratejik saldýrýsýný erken seçim taktiði ile bertaraf ederek ve seçim aracýlýðý ile toplumsal meþrutiyetini geliþtirerek ve ayný anda karþý tarafý hýrpalayan taktikler de devreye koyarak adým adým stratejik savunmayý stratejik saldýrýya dönüþtürdü.
AKP stratejik savunmadan stratejik saldýrýya geçiþi de iki önemli politik taktik ile hazýrladý. Bunlardan ilki Ergenekon Davasý, ikincisi ise Milli Birlik ve Kardeþlik Projesi (MBKP)'dir. Bu taktikler özü itibari ile darbeci-faþist güçleri toplumsal alanda kuþatmaya yönelik olup ( bu haliyle saldýrgan taktikler olup), rejimin temellerini yeni bir Anayasa aracýlýðý ile deðiþtirmeye yöneliktir. Ama bunu yapabilmesi için mutlak suretle somut politik sonuç almasý gerekmektedir. Bunu yapamadýðý andan itibaren olaylarýn tekrar tersine çevrilmesi yani darbeci-faþist güçlerin politik güç dengesini kendi lehlerine çevirmesi ve tekrar stratejik saldýrýya geçerek AKP'yi yýkmalarý kaçýnýlmaz deðil hemen hemen kesin olur.
O halde AKP'nin stratejik saldýrýyý baþarýyla sonuçlandýrmasý ne demektir ve bunun somut politik sonucu ne olmalýdýr?
Darbeci ve milliyetçi güçleri politik olarak bir tek cephe halinde bir arada tutan durum ordunun yapýsýdýr. Ordu milliyetçi cephenin aðýrlýk merkezidir ve onun üst komuta kademesi hükümet karþýtý bir birlik halindedir. AKP'nin stratejik saldýrýsýnýn baþarýsý ordunun bu komuta kademesinin bölünmesine ve içerisinde çatlaklar yaratýlmasýna baðlýdýr. Ordunun komuta kademesini böldüðü ve yekpare hareket etme kapasitesini yokettiði ve hükümetin politik anlayýþýný paylaþan bir kanat oluþturabildiði andan itibaren politik zaferini garanti altýna alabilir. Bunu yapamadýðý andan itibaren stratejik saldýrýsý baþarýsýzlýkla sonuçlanacaktýr ve karþý taraf tekrar güç biriktirmeye ve uygun anda saldýrmaya çalýþacaktýr.
Kýsacasý olaylar geri dönülemez bir noktaya evrilmiþtir.
AKP'yi 2007 yýlýnda darbe ile yüzyüze býrakan durum 2006 yýlýnda genel olarak ordunun komuta yapýsýndaki deðiþim ve özel olarak da genelkurmay baþkanlýðýnýn darbeci-faþist güçlerin eline geçmesiydi. Bu deðiþiklik 2007 yýlýndaki darbeci saldýrýnýn da kaldýracýný oluþturdu .
Onun için AKP'nin stratejik saldýrýsý ordunun komuta kademesini hükümet lehine deðiþtirmeye yönelik olmalý en azýndan yaratýlacak çatlaklýk onun hareketsiz kalmasýna yolaçmalýdýr. Bunu baþaramayan bir stratejik saldýrý baþarýsýzlýða mahkumdur.
Ordu içerisindeki darbeci klik, görünen o ki Genelkurmay Baþkanlýðý'ný garanti altýna almýþtýr. Yaþar Büyükanýt, Ýlker Baþbuð ve Iþýk Koþaner'den oluþan klik Genelkurmay Baþkanlýðý'ný en az 2014'e kadar elinde bulunduracaktýr, ki bu hükümetin sürekli diken üzerinde olacaðý anlamýna gelir. Bu stratejik saldýrý bu kliðin Ordu üzerindeki etkisini ve birliðini yoketmelidir.
O halde AKP'nin stratejik saldýrýsýnýn olasý iki sonucu olabilir:Ya ordunun komuta yapýsý bozulacak ve Genelkurmay Baþkanlýðý hükümet yanlýsý bir kliðin eline geçecek ya da bunu baþaramayan hükümet belirli bir süre sonra karþý bir saldýrýya maruz kalarak iktidardan düþecektir. Artýk orta yol kalmamýþtýr.
DEVRÝMCÝ BÜLTEN
Devrimci Bülten Sayý 49, Devamý...
|
 |
|
|
|
 |
|
 |
|