 BATI EMPERYALÝSTLERÝNÝN IÞÝD ARACILIÐIYLA KÜRT POLÝTÝKASI
K.Erdem
IÞÝD'in Batý Emperyalistlerinin strateji tahtasýndaki yeri, her geçen gün ortaya çýkan yeni olaylarla daha çok netleþmektedir.IÞÝD'in politik ve askeri hamlelerinin ilginç bir þekilde, ABD'nin önderliðindeki Batý Emperyalistlerine ve onlarýn bölgesel uzantýlarýna yaramasý,IÞÝD ile Batý Emperyalistleri arasýndaki iliþkilere ve bu iliþkilerin Rojava'ya yansýmalarýna daha yakýndan bakmayý gerektirmektedir.
Rojava'da IÞÝD'in saldýrýlarýnýn artmasýyla, "IÞÝD'e karþý mücadele" etrafýnda PKK ile KDP arasýndaki iliþkiler de yeni bir boyut kazanmaktadýr. Duhok Anlaþmasý'yla somutlanan ve ortaya çýkan bu iliþkilerin karakterinin doðru çözümlenmesi,Kürt Özgürlük Hareketi ve Bölge Devrimi'nin geleceði açýsýndan büyük bir öneme sahiptir. Þu soruyu sormak meþrudur ve asla bölücülük deðildir: Dohuk Anlaþmasý, Kürt ulusal birliðine giden yolu mu açmaktadýr yoksa ulusal birlik görünümü altýnda,Rojava'da güç dengesinin deðiþtirilmesini mi öngörmektedir ya da daha açýk bir þekilde konuþursak, PKK-PYD'ye bir "Rojava Tuzaðý" mý kurulmaktadýr?
Bu sorunun doðru yanýtlanabilmesi için, IÞÝD ile Batý Emperyalistleri arasýndaki iliþkilerin çözümlenmesi ve IÞÝD'in Batý Emperyalistleri için ne anlam ifade ettiðinin tam olarak belirlenmesi kilit bir öneme sahiptir.
IÞÝD'in Rojava'ya olan saldýrýlarýnýn þiddetinin artmasýyla birlikte,Rojava'da bir karþý-devrim tehditi belirmiþtir.Bu karþý-devrim tehditi tek IÞÝD üzerinden deðil ama KDP üzerinden de gelmektedir.Özellikle Batý Emperyalistleri, IÞÝD aracýlýðýyla Rojava'da PKK-PYD çizgisini zayýflatarak ve KDP çizgisini güçlendirerek,Rojava'da bir karþý-devrim restorasyonu gerçekleþtirmek istemektedirler.
Çok kýsa bir zaman önce yazdýðým bir makalede Rojava ile ilgili olarak þöyle bir analizde bulunmuþtum: "Batý Emperyalistlerinin amacý,nasýl Irak iþgalinden önce "1999 Komplosu"yla PKK'de güç indirimi yaparak,Irak iþgali sýrasýnda KDP ve YNK'ya alan açtýlarsa,ayný þekilde "IÞÝD Komplosu"yla da PKK'de güç indirimi yaparak,Suriye'nin gelecekte iþgali ve Esad rejiminin düþmesi sýrasýnda KDP'nin Rojava'ya yerleþmesini saðlamaktýr." (...) "Türkiye'nin Irak ve Suriye Tezkeresi'nin amacý da "IÞÝD'la mücadele görünümü altýnda PYD ile savaþ" olduðu için,bu noktada KDP ile AKP'nin planlarý uyumlu hale gelmektedir ve Batý da KDP'nin Rojava'ya yerleþmesini istemektedir.Böylece Rojava'da AKP-KDP-Batý Emperyalistleri bloku, farklý amaçlar güderek bir tek cephe oluþturacaklardýr. " (Batý Emperyalistlerinin "IÞÝD Komplosu" ve PKK'nin Stratejik Durumu,Kemal Erdem)
Rojava'daki karþý-devrim restorasyonu tehlikesini ve bu restorasyonun nasýl bir emperyalist bölge planý içerisine oturtulduðunu anlamak için, IÞÝD'in Batý Emperyalistleriyle iliþkisini kavramak zorunludur.IÞÝD'in Batý Emperyalistleriyle iliþkisinin boyutu kavranýlmadan , Ortadoðu'da hiçbir olayý anlamak mümkün deðildir.
Batý Emperyalistlerinin küresel ölçekte ideolojik hegemonya ve propaganda araçlarýný ellerinde tutmalarý ve küresel kamuoyunu bu temelde þekillendirmeye çalýþmalarý, IÞÝD'in gerçek doðasýnýn anlaþýlmasýný zorlaþtýrdýðý gibi, tam tersine bilerek olaylarýn ters-yüz edilmesine de neden olmaktadýr.
"Küresel Emperyalist Ýdeolojik Hegemonya ve Propaganda" , bilinçli bir þekilde "IÞÝD'i baðýmsýz ve akýllý hareket eden bir güç" gibi lanse ederek, onun oluþumunda ve belirli stratejik hedefler doðrultusunda kullanýlmasýnda kendi rollerini örtmeyi ve tam tersine bir algý yaratmayý hedeflemektedir.
Bugün kendi özgünlüðü içerisinde yaþanan bir emperyalist paylaþým savaþý sözkonusudur ve Batý Emperyalistleri bu savaþýn Ortadoðu ayaðýnda, IÞÝD aracýlýðýyla büyük bir taktik silah elde etmiþlerdir. IÞÝD bir atom bombasý yapýmýna eþittir,ancak onun gibi stratejik bir yapýya sahip deðildir.Bunun nedeni,bu silahýn sýnýrlý bir alan ve o alanýn özellikleriyle sýnýrlandýrýlmýþ olmasýndan kaynaklanmaktadýr.
Uzun zamandan beri emperyalistler yüksek teknolojiyi,ordularýnýn modernizasyonunun hizmetine vermiþlerdir ve özellikle robot teknolojisi, uzun zamandan beri bu modernizasyonun temeli olmaya baþlamýþtýr. Ancak ilk defa "insanlardan robotlar" oluþturulmaya çalýþýlmýþtýr. Düþük kültür düzeyinin, yoksulluðun, cahilliðin, fanatizmin, uyuþturucunun, küresel düzeyde ideolojik, politik ve psikolojik manipülasyonlarla birleþtirildiði IÞÝD tipinde yýkýcý bir silah yaratýlmýþtýr.
IÞÝD Batý Emperyalistlerinin dolaylý bir vurucu gücüdür ve amaç bu dolaylý gücü,direk ve dolaysýz güçlerin müdahalesi için ya da onlara yarayacak ve onlarýn iþini kolaylaþtýracak þekilde kullanmaktýr.Zaten IÞÝD'in yaptýðý iþlere baktýðýmýz zaman hep Batý'nýn iþlerini kolaylaþtýran þeyler yaptýðýný görmekteyiz,ki bunun son örneði Rojava'ya Peþmerge'nin sokulmasýdýr.
Batý Emperyalistleri Soðuk Savaþ döneminde komünist,devrimci ve demokratlara karþý yürütmüþ olduklarý mücadelelerde hem çok deneyim elde etmiþler hem de "bir çok deney" yapmýþlardý. Bu deneylerden birisi de "örgütlerin içerisine sýzmak ve onlarý kendi amaçlarý için kullanmak"tý. Hatta sýzma ve ele geçirmenin yanýnda, kendileri de örgütler kurmuþ ve yönlendirmiþlerdi.
IÞÝD lideri Bagdadi'nin 2004 yýlýndan 2009 yýlýna kadar Guantanamo'da tutuklu kalmasý ve çýktýktan kýsa bir süre sonra IÞÝD'in önceki lideri Ebu Ömer El Bagdadi'nin Nisan 2010 yýlýnda öldürülmesi ve yerine yeni Bagdadi'nin geçerek,örgütün hýzla büyümesi "tesadüf" ötesi bir durumdur.
IÞÝD'in oluþumuna ve Batý'nýn IÞÝD taktiðine baktýðýmýzda,aslýnda Batý'nýn IÞÝD planýnýn, 2009'da Barack Obama ABD Baþkanlýðý'na geldiðinde hazýr olduðunu ancak Arap Baharý'nýn patlak vermesiyle,Batý'nýn bu taktiði kullanýp-kullanmama noktasýnda kararsýzlýk geçirdiðini görmekteyiz. Suriye içsavaþýnda,Batý'nýn bel baðladýðý ýlýmlý islamcýlarýn Batý-karþýtý karakterleri ve kontrol altýna alýnmalarý zorunluluðu ortaya çýkýnca, eski IÞÝD planýna geri dönülmüþtür. IÞÝD'in Musul operasyonundan sonra, Obama bir televizyon kanalýna verdiði demeçte "Boþuna üç yýl zaman kaybettik" gibi imalý bir cümle kullanmýþtýr.
Bugün gelinen noktada, IÞÝD'in Türkiye'nin bilerek dýþlandýðý bir "NATO Operasyonu" olduðu ve bu hareketin tamamen Batý'nýn istihbarat örgütleri tarafýndan yönetildiðinden kuþku yoktur.IÞÝD'in Batý Emperyalistleriyle olan bu iliþkisi anlaþýlmadan, bazý siyasi olaylarýn mantýðý anlaþýlmaz.
Batý Emperyalistleri Ortadoðu'da bir tür "Tahtaravalli Stratejisi" uygulamaktadýrlar. Tahtaravallinin bir ucuna IÞÝD'i bindirerek, önce onu güçlendirerek bir tehdit haline getirmiþlerdir (iþin bu kýsmý elbette çok gizli hazýrlanmýþtýr), diðer ucuna da "IÞÝD'ten kurtulmayý isteyenleri" bindirmeye çalýþarak ve kurtuluþu da kendilerine ya da müttefiklerine dayanarak yaptýrmaya çalýþarak,bölgeyi kendilerine baðýmlý bir þekilde tekrar yapýlandýrmak istemektedirler.Bunu da açýktan yapmaya çalýþmaktadýrlar.Batý Emperyalistleri bilerek IÞÝD terörünü acýmasýz ve görkemli bir hale getirerek,bölgeye kendi müdahalelerini kolaylaþtýrmaya çalýþmaktadýrlar.
Baþta ABD olmak üzere Batý Emperyalistlerinin,IÞÝD terörü aracýlýðýyla Ortadoðu halklarýna ve özellikle de Kürt halkýna yaptýðý terör ve katliam, sadece Ýkinci Dünya Savaþý'nda Nazilerin yaptýðýyla karþýlaþtýrýlabilir. Batý Emperyalistleri IÞÝD aracýlýðýyla, Kürt halkýnýn kadýnlarýný ve kýzlarýný köle pazarlarýnda sattýrdýlar,tecavüz ettirdiler ve erkeklerini ise acýmasýzca öldürttüler.Perde gerisinde Kürt halkýna bunlarý yapan emperyalistler, perde önüne geçerek, terörden geçirdikleri halka kendilerini "kurtarýcý" olarak dayattýlar.Ama "kurtarýcý" olarak ortaya çýktýklarýnda "bazý istekleri" vardý.Elbetteki isteklerini direk kendileri için istemiyorlardý,çünkü bu fazla yüzsüzlük olurdu.
Kobani dört yandan kuþatma altýndayken,Batý Emperyalistleri ve KDP,PKK-PYD ile "dolaylý bir diplomasi" yürütmeye baþladýlar ve bu sýrada çok garip olaylar meydana geldi.Ama iþin daha da ilginci kimsenin bu gariplikleri sorgulamamasýydý.
Bu garipliklerden ilki,sözde IÞÝD'e karþý oluþturulan Koalisyon'un uçaklarýnýn IÞÝD'in Kobani'ye girmesine ramak kaldýðý sýrada her tarafý bombalamasýna raðmen bir türlü Kobani'de IÞÝD'i vurmamasýydý. HDP Eþ Genel Baþkaný Selahattin Demirtaþ, bu duruma isyanýný þöyle dile getirdi: “Mürþitpýnar’da IÞÝD kapýyý ele geçirmek üzereydi. Koalisyonun uçaklarý vurmuyor, boþ boþ dolaþýyordu. 'PYD ile ne yapýlacaksa yapýlsýn, halkýmýz bu durumu teþhir etsin, imdat çaðrýsý yapsýn' istedik. Halkýmýzla birlikte sokaða çýktýk. O çaðrýnýn arkasýndayýz. O çaðrýyla birlikte koalisyon uçaklarý IÞÝD’i Kobani’de vurmaya baþladý. "
Dünya çapýndaki Kobani kitle gösterileri,Koalisyon'un gerçek yüzünü ve IÞÝD'le baðlantýsýný açýða çýkartma tehlikesine karþýlýk,Koalisyon Kobani'de bazý IÞÝD hedeflerini vurmaya baþladý.Ancak zoraki yapýlan bu saldýrýlarda da bir tuhaflýk vardý.Bu sýrada ÝMC TV Rojava'da YPG güçleri arasýnda röportaj yapýyordu ve bu röportajdan aktaracaðýmýz bir kesit oynanan oyunun iç yüzünü açýkça ortaya koyacaktýr: "IÞÝD'e karþý oluþturulan uluslararasý koalisyon,örgütün Kürt kenti Kobani'ye baþlattýðý saldýrý dalgasýnýn 13. gününde bölgeyi bombaladý.Ancak hava saldýrýsý IÞÝD'in Kobani'ye saldýrýlarýný durdurmadý, hatta YPG'ye göre IÞÝD bu saldýrýda ciddi bir zarar görmedi. YPG ve YPJ'nin Kobani'deki komutaný Meryem Kobanê, koalisyonun saldýrýsý, uluslararasý toplumdan beklentileri, IÞÝD saldýrýlarýna karþý hazýrlýklarý ve Türkiye'nin IÞÝD politikasýyla ilgili ÝMC TV Haber Müdürü Hamza Aktan'ýn sorularýný yanýtladý. KOALÝSYONUN ÝLK SALDIRISI ETKÝSÝZ Hamza Aktan: Kobani etrafýndaki hava saldýrýsý nasýl gerçekleþti ve IÞÝD'e ne kadar zarar verdi? Dün akþamdan beri savaþ uçaklarý keþif uçuþlarý yaptý ve bir saldýrýlarý da oldu. Fakat sadece iki noktayý vurduklarýný tespit ettik. IÞÝD'in vurulabileceði birçok yeri var. 30-40 araçla konvoy halinde ilerledikleri yerler var, tanklarý var. Eðer gerçekten burada bir keþif yapacaklarsa isterlerse çok ciddi zarar verebilirler. Ancak doðrusu uçaklar boþ yerleri vuruyor. Örneðin Tel Abyad'da çok fazla güçleri yok, daha çok köylere daðýlmýþlar, Kobani etrafýndaki köylere gelmiþler. Daha çok bizim güçlere karþý savaþýyorlar. Yerleri çok açýkça tespit edilebilir. Þu anda sizinle konuþtuðum sýrada da Kobani kent merkezine 4 tane top atýþý yaptýlar, bir sivil þehit oldu, 3 kiþi de yaralandý. Yani bugünkü saldýrý onlarýn uzaðýndaki yerleri vurdu. Bizim tespitlerimiz bu yönde. ÇATIÞMALARDA SON DURUM Hamza Aktan: Savaþ uçaklarýnýn iki yeri vurduðunu söylediniz. Nereler vuruldu? Vurulan yerler Kobani'nin doðu tarafý. Ancak bu yerler IÞÝD'in toplandýðý cepheler deðil, bulunduklarý yerlerin arka taraflarý olduðunu anlýyoruz. Aðýr silahlarýnýn bulunduðu yerleri de vurulmuþ deðil. Yani ciddi bir zarar verilmedi. Hamza Aktan: Peki çatýþmalar þu anda hangi noktalarda var? IÞÝD'in kent merkezine ilerlemesi sürüyor mu? Þu an sizinle konuþtuðum sýrada da saldýrýlarýný sürdürüyorlar. Þu anda da farklý cephelerde aðýr silahlar kullanmaya devam ediyorlar. Hamza Aktan: Hava saldýrýsýnýn IÞÝD saldýrýlarýna herhangi bir etkisi olmadý diyebilir miyiz? Uçaklarýn dolaþtýðý sýrada çatýþmalar biraz durdu ancak daha sonra aynen devam etti. YPG'NÝN KOALÝSYONDAN BEKLENTÝSÝ Hamza Aktan: Peki uluslararasý koalisyonun bugün itibariyle ne yapmasý gerekiyor? Eðer IÞÝD'in bu uluslararasý güçlerle bir iliþkisi yoksa, eðer bu güçler insanlýk üzerindeki bu vahþeti azaltmaya karar vermiþlerse, sivillere, çocuklara karþý vahþi þekilde saldýran bunlarý zayýflatmak istiyorlarsa, terörizmle gerçekten savaþmak istiyorlarsa, bugün Kobani'nin her tarafýnda çok büyük sayýlarla biraraya gelmiþler ve çok aðýr ve farklý silahlarýný getirmiþler, eðer gerçekten bir darbe vurmak istiyorlarsa ellerine bir daha buradan daha iyi bir imkan geçemez. Eðer isterlerse burada onlara çok ciddi darbeler vurabilirler." (www.rovejakurdistan.org,27 Eylül 2014)
Bütün dünyanýn gözleri önünde Kobani katliam ve soykýrýmla yüzyüze geldiði ve halklarýn öfkesinin Koalisyon güçlerine döndüðü bir sýrada, Koalisyon uçaklarýnýn niçin Kobani'yi bombalamadýðýný bir ABD'li komutan ilginç sözlerle þu anlama gelecek þekilde belirtti: Kobani'de IÞÝD'in yerlerini Koalisyon jetlerine noktalayacak askeri unsurlar yok!
Tam bu sýrada insan sormadan edemiyor.Hem Birinci hem de Ýkinci Körfez Savaþý'nda, hem de bugüne göre çok daha geri bir teknolojiyle,ABD ve müttefikleri yerde hiçbir adamlarý olmadýklarý halde,Irak'ýn bütün hava savunma sistemlerini yokettiler. Yukarýdaki röportajda Kobani Komutaný'nýn da belirttiði gibi,düz arazide IÞÝD 30-40 arabalýk yani neredeyse kilometrelerce olan bir konvoy oluþturmuþ durumda ve iþaretlemeye gerek yok.Ama buna raðmen uçaklar IÞÝD'i vurmada isteksiz davrandýlar.Bu durum ister istemez yukarýda YPG Komutaný'nýn da belirttiði gibi,Koalisyon ile IÞÝD arasýndaki bir iliþkinin olup olmadýðý sorularýna yolaçmaktadýr.
Koalisyon'un niyeti sonra belli oldu.Amaç PYD'ye ölümü (IÞÝD) gösterip, sýtmaya (KDP) razý etmekti."Emperyalist Vampir" IÞÝD'i Rojava'ya dayayan Batý Emperyalistleri, Kürt halkýnýn ve ulusunun bütün kanýný emerek,onu maddi ve manevi olarak zayýf duruma getirerek dýþ darbelere karþý hassas ve kýrýlgan yapmak istiyorlardý.Kobani "düþtü düþecek" tartýþmalarý olduðu bir sýrada,ABD PYD'ye yanaþtý.Dohuk Anlaþmasý'na giden yolun "örülme biçimi" dahi,Batý'nýn "IÞÝD Tezgahý"ný anlamak için bir çok ipucu sunmaktadýr. Cengiz Çandar Duhok Anlaþmasý'na giden yolu bir makalesinde þöyle belirtmiþtir: "Salih Müslim ile ABD’nin Suriye iþlerinden sorumlu yetkilisi Daniel Rubinstein, Paris’te buluþtular. Salih Müslim, onunla görüþüp, Dohuk’a gitti. Bir yýldan fazla süredir arasýnýn açýk bulunduðu KBY Baþkaný Mesut Barzani ile biraraya geldi. Dohuk’ta ayrýca, Obama’nýn en yakýnlarýndan, Ulusal Güvenlik Baþdanýþman Yardýmcýsý Tony Blinken ile de görüþtü. Sonuç: Amerikalýlar, Celal Talabani’nin örgütü KYB’nin saðladýðý öne sürülen 21 ton aðýrlýðýndaki silah, cephane, gýda maddesi ve ilacý, Erbil’den alýp, 28 paraþütle Kobani’ye indirdiler." (Cengiz Çandar, Gelinen Nokta..., 22/10/2014,Radikal Gazetesi)
Rojava'da IÞÝD'le PYD'yi zor bir konuma sürükleyen Batý Emperyalistleri, diðer taraftan yanaþarak onun bu zor durumundan istifade etmeye baþladýlar. PYD ile KDP arasýndaki görüþmeler,Kobani düþme sýnýrýndayken ve halký katliam altýndayken tam 15 gün sürdü.Hem Batý'nýn hem de KDP'nin isteði Peþmerge'nin Rojava'ya "IÞÝD'le savaþmak için" gitmesiydi ama PYD buna direniyordu.PYD sadece aðýr silahlarýn verilmesini ve gerekli lojistiðin saðlanmasýný istiyordu. Her iki taraftan çeliþkili açýklamalar gelmeye devam ettiði bir sýrada garip bir olay yine yaþandý.PYD'nin Rojava'da Peþmergeye gerek yoktur açýklamasýnýn yapýldýðý gün,Rojava'ya uçakla atýlan yardýmlarýn bir kýsmý sözde "yanlýþlýkla IÞÝD'in olduðu yerlere düþtü". Bunun direnen PYD'ye gözdaðý olduðu ortadaydý.Bu sýrada PYD'ye atýlan 21 tonluk yardýmýn ise sadece adý büyüktür.Bu yardým YPG'nin IÞÝD karþýsýnda sadece bir kaç saatlik mühimmatý olabilir.Amaç burada kamuoyunun gözünü boyamaktý.Bu baskýlarýn sonucunda PYD sýnýrlý bir þekilde Peþmerge'nin Rojava'ya gidiþine razý oldu.
Ýlginç bir þekilde Dohuk Anlaþmasý'nýn metni yayýnlanmamýþtýr ve kimse PYD'ye ne gibi dayatmalarýn olduðunu bilmemektedir.Ama olaylarýn geliþiminden de anlaþýlmaktadýr ki,IÞÝD'in saldýrýlarýnýn amaçlarýndan bir tanesi,PYD'nin direncinin kýrýlarak,Peþmerge'nin Rojava'ya sokulmasýný saðlamaktý. Bu durumun bölgesel bir stratejinin önemli bir ayaðý olduðu kesindir.Bundan sonraki adýmýn ne olacaðýný da Rusya Dýþiþleri Bakaný Sergey Lavrov'un açýklamalarýndan çýkarmak münkündür. Lavrov Batý'nýn IÞÝD ile savaþýrken,bir yandan da Esad rejimini devirmek için muhalifleri desteklemeleri noktasýnda açýklama beklediklerini belirterek, "terörizme karþý mücadelede Suriye ve Irak'a her türlü desteði verecekleri" açýklamasýný yaptý.
Bütün bunlardan da anlaþýlmaktadýr ki,Batý'nýn IÞÝD'i Rojava'ya saldýrtmasýnýn asýl nedeni, PYD'yi KDP ve Özgür Suriye Ordusu ile birlikte hareket etmeye zorlamak ve giderek IÞÝD'e karþý birlikte savaþýyor görünümü altýnda bu ikincileri yavaþ yavaþ Rojava'ya çekerek,PYD'yi kuþatmaktýr.Zaten Türkiye cephesinde de kuþatma altýnda olan PYD böylece dört yandan kuþatma altýna alýnmaktadýr.IÞÝD ve Türkiye cephesinde yani Kuzey ve Güney'de direk bir kuþatma sözkonusuyken, Doðu ve Batý yani Güney Kürdistan ve Kuzey Suriye tarafýndan dolaylý ya da "dost kuvvetler" görünümü altýnda bir kuþatma sözkonusudur.Bu plana göre Esad yýkýldýðý zaman giderek IÞÝD'in zayýflatýlmasý ölçüsünde,IÞÝD'in yerini yeni iþbirlikçi Suriye hükümeti unsurlarý dolduracak ve böylece PYD sürekli çember içinde tutulacaktýr. Bundan sonraki adým da PYD'nin "Rojava'nýn YNK'sý"na çevrilmeye çalýþýlmasý yani PYD'nin PKK'den stratejik olarak kopartýlmaya çalýþýlmasý olacaktýr.
Sözkonusu makalesinde Cengiz Çandar, ABD Dýþiþleri Bakaný sözcüsünün, bir gazeteciyle olan atýþmasýný makalesine taþýmýþtýr.ABD'nin resmi olarak PKK-PYD iliþkisine bakýþý oldukça ilginçtir ve "Rojava Tuzaðý"nýn ipuçlarýný vermektedir:
"Pazartesi akþamý Türkiye saati ile 20:32. Gecenin karanlýðý düþmüþ, saat sekiz buçuk sularý. Washington’da öðle paydosu bitmiþ, Amerikan Dýþiþleri Bakanlýðý’nda sözcü Marie Harf, brifing veriyor.
Tayyip Erdoðan’ýn PKK ile PYD’nin ayný þey olduðuna dair sözleri kendisine hatýrladýldýðýnda, Dýþiþleri Bakaný Kerry’ye de atýf yaparak, “Tabii, biz” diyor “buna karþý muhalefetlerinin temellerini anlýyoruz, PKK ile karþýlaþmýþ olduklarý durumu (challenges) anlýyoruz ve tarihi ve hassasiyetleri anlýyoruz. Bu nedenle, (Kerry) bunlarý (Türk muhataplarýna) açýkça ifade etti. Bununla birlikte, Türklere PYD gibi gruplarý, bu Kürt savaþçýlarý ve IÞÝD’i geri püskürten sahadaki Kürt-olmayan az sayýdaki savaþçýya destek olmanýn son derece önemli olduðuna inandýðýmýzý da açýkça söyledik.”
Bu sözleri üzerine “Yani PYD ve PKK arasýnda bir ayrým yapýyorsunuz” sorusu geliyor. Marie Harf, kýsa bir kekelemeden sonra “Bir ayrým var, evet” karþýlýðýný veriyor.
Birkaç dakika önce, gazetecilerden biri ile Harf arasýnda PKK-PYD konusunda çekiþmeli bir diyalog gerçekleþmiþti. Gazeteci, Kerry’nin sözlerini aktararak “PKK’nin uzantýsý olan PYD’nin..” diye söze girince, Sözcü Harf, “Öyle bir þey demedi” diyerek gazetecinin sözünü kesiyor.
Gazeteci – Dedi. Sözcü – Demedi. Gazeteci – Bunlar ayný þeydir dedi. Sözcü – Önümde konuþmasýnýn metni var. Birleþik Devletler yasalarýna göre, PYD, yasal olarak PKK’dan farklý bir gruptur. Kerry’nin dediði buydu demeye getiriyor." (Cengiz Çandar,Gelinen Nokta...)
ABD'nin PKK ile PYD'yi ýsrarla birbirinden ayýrma çabalarýný,gizli IÞÝD politikasý ve Esad'ý devirme çabalarýyla birbirine baðladýðýmýz zaman, IÞÝD Komplosu'nun aslýnda PYD'nin Rojava'da hegemonyasýna son vermek ve onu dolaylý olarak kuþatmak olduðunu rahatça anlarýz.Bunun böyle olduðunu bir baþka olay da desteklemektedir.Bu da Türkiye'nin Peþmerge'nin Rojava'ya Türkiye üzerinden geçiþine razý olmasýdýr.Herkes bunu Erdoðan ve AKP'nin ABD önünde diz çökmesi olarak yorumlamýþtýr ki bu çok yanlýþtýr.
ABD Peþmerge'nin geçiþinin asýl nedenini yani PYD'nin zayýflatýlmasý için Rojava'ya gittiðini Erdoðan ve hükümetine söylemiþtir.Bu gizli bilgi kamuoyuna yansýtýlmamaktadýr.ABD Türkiye'nin Rojava'da PKK'den ziyade KDP'yi görmek istediðini bildiði için,Türkiye'nin bu plana yamalanmasýnda bir sorun görmemiþtir.Ama kamuoyu Rojava'da Batý'nýn asýl planýný bilmediði için,Erdoðan'ýn Obama önünde bir telefonla diz çöktüðü þeklinde bunu yorumlamýþtýr.
KDP'nin Rojava'ya IÞÝD aracýlýðýyla taþýnmasý,Esad rejiminin yýkýlýþýna bir giriþ olarak düþünülmektedir.Rojava KDP hegemonyasýna geçmeden ve Güney Kürdistan petrolleri Rojava üzerinden Akdeniz'e baðlanmadan KDP Türkiye'den koparýlamaz.Bu noktada KDP'nin Türkiye’ye baðýmlýlýðýnýn devam etmesi,Batý'nýn bölgesel planlarýný olumsuz etkileyecektir.
Batý'nýn IÞÝD politikasý tek Türkiye seçeneðine sýkýþan KDP'nin manevra alanýný olaðanüstü derecede geniþletmiþtir.Þimdi KDP hem Türkiye hem Batý hem Ýran hem de Merkezi Irak Hükümeti olmak üzere bir çok yan ile iliþkiler geliþtirme olanaðýna tekrar kavuþarak,birini diðerine karþý dengeleme olanaðýna kavuþmuþtur.Batý IÞÝD taktiði aracýlýðýyla KDP'yi Türkiye'den stratejik olarak kopartmak istemektedir.Türkiye ise Kürdistan ile sýnýr olma avantajýný kullanarak,KDP ile anlaþma yolunu her zaman açýk tutmak istemektedir.Bir terslik durumunda KDP'nin tekrar kendisine muhtaç olacaðýný bilmektedir.
PKK ise oynanan bütün bu oyunun çok iyi farkýndadýr!
Batý Emperyalistlerinin Rojava'yý KDP-Arap ittifakýnýn hegemonyasý altýna alma politikasýnýn baþarýsý,Esad rejiminin yýkýlmasýna baðlýdýr.Ancak Sergey Lavrov'un da açýkça belirttiði gibi,Rusya ve Doðu'lu güçler her yol ile bunu durdurmaya çalýþacaklardýr.Kaldý ki 2011-2014 deneyimini yaþayan Suriye halký Batý'nýn Esad'ý devirme politikalarýna destek vermeyecektir.Batý ikinci Esad devirme politikasýndan da eli boþ dönebilir.Ýþte o zaman Stratejik Denge Politikasý'na göre hareket eden PKK, Rojava'da Batý'nýn KDP ve ÖSO aracýlýðýyla karþý-devrim restorasyonu politikasýný rahatlýkla boþa çýkaracaktýr.
Bir çok çevre Peþmerge'nin Rojava'ya gidiþinden niçin bu kadar rahatsýz olduðumuz noktasýnda bizi eleþtiri sýnýrýný da aþan ve hakarete varan bir þekilde itham etmektedir.Yukarýdaki analizden de kolayca anlaþýlacaðý gibi, Peþmerge'nin Rojava’ya sokuluþu Rojava devrimini yýkmak içindir.Batý Emperyalistlerinin IÞÝD'le iliþkisini sorgulamayanlar yani Kürt halkýna IÞÝD eliyle katliamý sorgulamayanlar,iþin tek kurtarýcý tarafýný görerek ya da göstererek kendi kendilerini kandýrabilirler.Kürt halkýna önce katliamý reva görenlerin daha sonra "kurtarýcý" olarak geldiklerinde artýk ne yapacaklarýný da "Allah Bilir!"
Bu nokta Batý'nýn "böl ve yönet" ya da "tehdit et ve kendini kabul ettir" politikasý,PKK'nin ulus-devlet üstü devrim çizgisinin yani Demokratik Ulus politikasýnýn ne kadar isabetli olduðunu göstermiþtir.Bazý kesimler hala daha PKK ile KDP arasýndaki farký anlamamaktadýrlar ve sanki KDP'nin "baðýmsýzlýkçý" bir çizgiye sahip olduðunu ve PKK'nin de "özerkçi" bir çizgiye sahip olduðunu iddia etmektedirler.PKK Kürdistan'ýn baðýmsýzlýðýndan asla vazgeçmeden,bu baðýmsýzlýðý emperyalistlerin IÞÝD gibi politikalarýnýn boþa çýkartýlmasý için bölge devrimi içerisine yerleþtirmektedir.Bölge demokratik olmadan Kürdistan'ýn demokratik olamayacaðýný savunmaktadýr, ki IÞÝD politikasý bunu doðrulamaktadýr.
Emperyalistlerle iþbirliði halinde biçimsel olarak bir ulus-devlet Kürdistan mümkündür.Ama bu Kürdistan petrol üzerinden emperyalist iliþkilere baðlandýðý için Ortadoðu'daki diðer diktatör rejimlerden farklý olmayacaktýr.Petrol iliþkisi üzerinden bir ulus-devlet kaçýnýlmaz olarak Kaddafi'nin Libya'sý,Saddam'ýn Irak'ý vs. gibi yapýlanmaya götürür.Ama bölge devrimi ya da demokratikleþmesi içinde diðer ülkelerin halkalarýyla eþit bir þekilde bir araya gelen Kürdistan,dengeli ve çok yönlü bir geliþmeye sahip olarak daha demokratik ve halkýn refah düzeyinin daha yüksek olduðu bir yapýya götürür.
Gelinen noktada Batý'nýn "IÞÝD Komplosu"nun "1999 Komplosu"nun bir baþka versiyonu olduðu ortaya çýkmýþtýr.1999 Komplosu'na Sayýn Baþkan ve PKK Önderliði yeni bir paradigmayla karþýlýk vererek boþa çýkarmýþlardýr.Bu paradigma PKK'nin Demokratik Konfederalizm temelinde yeniden yapýlandýrýlmasýydý.Bugün bu politikanýn doðruluðu ortaya çýkmakla birlikte,PKK'ye baðlý olmayan bir eksikliði de ortaya çýkmýþ durumdadýr.
Ortadoðu'da Demokratik Konfederalizm politikasý,tek PKK'ye dayandýðý ve diðer ülkelerin PKK gibi bir devrimci partisi olmadýðý müddetçe biçimsel kalmakta ve bölgeye emperyalistlerin karþý-devrimci müdahalelerini engellemeye yetmemektedir. Batý'nýn IÞÝD politikasýnýn ortaya çýkarmýþ olduðu en önemli teorik sonuç,PKK'nin baþka ülkelerin PKK'siyle desteklenmesi zorunluluðudur.Artýk bundan sonra emperyalistlerin bölgedeki politikalarýnýn boþa çýkartýlmasý,PKK'nin bir "Türk PKK'si", "Ýran PKK'si", "Suriye PKK'si","Irak PKK'si" vs. tarafýndan desteklenmesine baðlýdýr.
Batý Emperyalistlerinin IÞÝD aracýlýðýyla Kürt politikasý, giderek Rojava devriminin ortadan kaldýrýlmasýna ve Rojava'da karþý-devrim restorasyonu riskini içinde barýndýran bir politikaya yönelmiþtir. Zaten bu politikanýn asýl hedefi Rojava devrimini ve onun bölge halklarýna örnek olan yapýsýný ortadan kaldýrmaktýr.Rojava devrimi yenilebilir de.Ama bundan sonra Ortadoðu’da "Rojava devrim hayaleti"ni ortadan kaldýrmak mümkün deðildir.O yenilse de Ortadoðu'da bir Rojava devrimi ruhu ve hayaleti her zaman dolaþacaktýr.Onu bastýrdýðýný sananlara o, baþka bir yerden baþýný kaldýrarak þöyle diyecektir:
Vardým, Varým ve Varolacaðým!
|